Nejdiskutovanější novinkou roku 2020 je schválení nového realitního zákona, který přináší spoustu změn. Někteří kolegové propadají panice, jiní jsou naprosto v klidu.  Jedná se bezesporu a největší (de facto jedinou) regulaci realitního trhu od revoluce. Co přesně se změní, a hlavně jak se to dotkne mých klientů…?

Povinné vzdělání,
praxe nebo certifikace

Makléře už nebude moci dělat každý, kdo se ráno probudí a zjistí, že nechce být instalatérem. Realitní činnost bude nově vedena jako živnost vázaná. Nováček bude muset složit zkoušky, makléři bez maturity taky, a ti, co mají střední vzdělání s maturitou a více než 3 roky praxe, ti můžou být v klidu. Jak se tato změna projeví v praxi, a zda ubyde realitních „hulvátů“, to ukáže až čas…

Pravdou je, že realitní trh je dnes přesycený lidmi, kteří si myslí, že v realitách lze poměrně rychle a bezbolestně zbohatnout. Bohužel než zjistí, že to není úplná pravda, dokáží napáchat dost škody. Realitní zákon tedy může být počátečním filtrem těch, kteří to myslí opravdu vážně, a těch, kteří to chtějí jenom tak zkusit. Jak jsem psal, uvidíme…

Omezení realitních úschov

Zejména větší realitní sítě často disponují s peněžními prostředky svých klientů na svých běžných, provozních účtech. Neplatí to samozřejmě plošně, čest výjimkám, ale prostě mezi námi jsou. Jaké hrozí rizika asi všichni tuší. Nový zákon zakazuje tyto úschovy aktivně nabízet, pokud ale klient písemně požádá, může realitní kancelář úschovu zajistit. Ovšem na vázaném, odděleném  účtu, který bude podléhat podobným pravidlům jako advokátní úschovy. Toto může být správná cesta. Nemá smysl tvrdit, že realitní úschova je špatná – to není, ale musí být regulována a mít nastaveny jasná pravidla.

Jak to mám nastaveno
se svými klienty já?

Všechny peníze, tedy již od složené rezervace putují do úschovy advokáta, kde jsou uloženy až do doby, než je nemovitost převedena. Nehrozí tedy riziko, že kdyby se se mnou cokoli stalo, klienti své peníze neuvidí. Stát se může cokoli a já chci mít jistotu, že vše proběhne hladce.

Stejně tak i provize – advokátem je uvolněna spolu se zbytkem kupní ceny. Myslím si, že není fér, abych dostal peníze dříve, než majitel (i když je naplněna smlouva). Blokovací depozitum prostě není záloha na provizi, a basta. Snad se to naučí i ostatní.

Dohoda o spolupráci
pouze písemně

Možná svítá naděje na to, že skončí takoví ti makléři, co vám zavolají, ať jim pošlete fotky, že to zainzerují a smlouvu nechtějí. Ta totiž bude muset být, a ústní dohoda nestačí, všechno pěkně na papír. Co klientům slíbím, to taky dodržím. A nemám problém se k tomu písemně zavázat. Od druhé strany očekávám jenom důvěru a zaplaceno, až se dílo podaří. Nic složitého. Pro mě tedy nic nového.

Obecně si nemyslím, že by lidé (klienti) měli problém podepsat smlouvu. Musí být samozřejmě nastavena férově. Klient by se neměl smluvně uvázat na dlouhou dobu makléři či kanceláři, kteří se ukážou být postupem času špatnou volbou (už jsem viděl i smlouvy uzavřené na rok, s možností vyvázání se pouze pod pokutou). Mimochodem realitní zákon říká, že smlouva nesmí být uzavřena na dobu delší než 6 měsíců (tedy na dobu určitou). Ty na dobu neurčitou musí být vypověditelné do 1 měsíce.

Povinné pojištění odpovědnosti

Sypu si popel na hlavu. Pojistku mám, na 10.000.000 Kč, ale ta kryje škody odpovědnosti z běžného života. Pojistím se rád, jakmile dostaneme nabídky pojišťoven. Takže zapomenutá zastavená voda v domě, nebo nějaké opomenutí bude méně bolet. Klepu na dřevo, za ty roky se zatím nic nestalo (ale čert nikdy nespí, že jo).

Aktualizováno: V současné době již samozřejmě pojištění realitního zprostředkovatele mám.

Těch změn, které nový realitní zákon přináší, bude ještě více. Třeba musí být přesně specifikováno, kdy vzniká nárok na provizi (u mě je to až uzavřením smlouvy a zaplacením kupní ceny). Provize musí být jasně a srozumitelně definována (údajně existují lidé, co ji vypočítají na konci obchodu, podle nálady, nebo snad podle momentální potřeby).

Jaký mám na to
všechno názor?

Realitní trh nebyl po dlouhá léta regulován. Takže to, že jsou nastavena základní pravidla hry (které většina profesionálů stejně dodržovala), je jenom dobře. Možná realitní zákon dokáže oddělit zrna od plev. Možná si plevy najdou způsob, jak přežít. Těžko říci…

Přeji si jediné – aby všichni pracovali tak, aby si nás klienti mohli vážit. O tom to všechno přeci je…

Michal Hrubý

Píšu o realitním světě

Všechno, co se prolétne mojí hlavou, složeno do písmen. Pěkně na jednom místě.