I když je rok 2020 ve znamení Covidu a všech souvisejících opatřeních, na realitním trhu se to (zatím) nijak negativně neprojevilo. Právě naopak. Ceny ostravských nemovitostí a bytů stále rostou a hlavně rapidně ubývá inzerovaných nemovitostí – trh se zejména pro kupující začíná „vyčerpávat“…

Výrazně zvýšenou poptávku po nemovitostech pozoruji od ukončení „první vlny“ covidových opatření. U mě se to projevilo zejména poptávkou po rodinných domech a rekreačních nemovitostech – spousta lidí si totiž uvědomila, že trávit karanténu je mnohem příjemnější na vlastní zahradě, než bytě.

Ruku v ruce s tím se svezla i poptávka po bytech – zejména těch zrekonstruovaných. Tady bylo vidět, že lidé se snaží uložit své volné finanční prostředky do poměrně „jisté“ komodity, kterou nemovitosti jsou.

Ceny bytů vzrostly o 21 %.
Nabídka se snížila o 25 %

I když Ostrava nikdy nepatřila mezi tak realitně exponované trhy, jako je třeba Praha, v posledním roce zažila jeden z nejrekordnějších nárůstů cen v celé republice. Konkrétně u bytů (zejména po rekonstrukci) se jedná o nárůst o 21%. Patrné je to z grafu, který poskytlo Valuo.cz (poskytovatel cenových map, se kterými aktivně pracuji).

Současně s nárůstem cen lze pozorovat docela citelný úbytek inzerovaných nemovitostí – konkrétně o 25 %. Znamená to, že pro kupující je dnes mnohem těžší najít zajímavou nemovitost a pokud se taková na trhu objeví, lze očekávat velmi vysoký zájem, který nezřídka kdy končí „bitvou o koupi“, čili častokrát dalším navyšováním ceny.

Vývoj počtu nabídek nemovitostí v ČR za rok 2020. Zdroj Valuo.cz

 

Jaké jsou reálné ceny nemovitostí
v Ostravě v roce 2020?

Tady vycházím čistě ze svých zkušeností s prodanými nemovitostmi v letošním roce. Většině z nich se mi podařilo kupujícího sehnat v poměrně krátké době – průměrně okolo 20 dnů. A jednalo se i o rodinné domy v cenové kategorii 6 mil Kč a více (zde se jednalo řádově o jednotky dnů)…

  • průměrná cena bytu v Ostravě před rekonstrukcí je 23.000 – 27.000 Kč
  • průměrná cena bytu v Ostravě po rekonstrukci je 32.000 – 37.000 Kč
  • průměrná prodejní cena RD v Ostravě je okolo 24.000 Kč (čistá plocha domu bez pozemku)
  • záleží nejenom na stavu nemovitosti, ale zejména na lokalitě

 

S vysokým zájmem je potřeba
se profesionálně vypořádat

Někdo by řekl že máme „realitní žně“. Pravdou je, že se prodává velmi dobře a prodeje samotné se dají také dobře plánovat (což je důležité, pokud na prodej nemovitosti například navazuje koupě jiné).

Vzhledem k vysoké poptávce a nízké nabídce často panuje chaos – pokud máte na jedinou nemovitost větší počet zájemců (není neobvyklé klidně 15-20), je potřeba toto obchodně dobře zvládnout. Jelikož nemůžete nikdy uspokojit všechny, ale můžete dát všem rovnou příležitost.

Osobně tomu říkám „strategie odložených nabídek“.  V principu jde o to, že v průběhu předem stanovených dní proběhnou všechny domluvené prohlídky a všichni zájemci dostanou stejný čas na rozmyšlenou (3-6 dní). Každý, kdo o koupi projeví zájem, může předložit svou vlastní nabídku na koupi:

  • jak bude koupi nemovitosti financovat
  • jaký čas potřebuje na realizaci obchodu
  • může dát vlastní cenovou nabídku

Z těchto došlých nabídek spolu s majiteli vybereme finálního kupce. Je to jeden z nejvíce férových způsobů, který existuje, protože:

  • všichni mají naprosto stejný čas na rozmyšlenou a nejsou pod tlakem
  • mají možnost koupi ovlivnit vlastní nabídkou ceny
  • ale zároveň nejde o aukci, která velké procento zájemců dnes odrazuje

Jaké mám s tímto systémem zkušenosti? Jen ty nejlepší. A potvrzuje mi to i zpětná vazba klientů – jak kupujících, tak i prodávajících.

A jaké jsou mé predikce vývoje cen nemovitostí pro rok 2021? Toto se velmi těžko odhaduje. Věřím tomu, že k dramatickému poklesu nedojde ani v případě, že dojde k poklesu ekonomiky. Pro spoustu lidí je investice do nemovitostí „jistotou“ a běžné životní potřeby budeme řešit pořád. Takže pokud by ceny klesly, osobně odhaduji, že se bude jednat o korekci v rámci 10-15 % maximálně.

Což je vlastně docela dobrá zpráva.

A pokud uvažujete právě nyní nad tím, zda prodat nebo neprodat, tak věřte, že pořád je ta správná doba. Klidně to můžeme probrat osobně – kdykoli se mi ozvěte.

Michal Hrubý, privátní realitní makléř

Píšu o realitním světě

Všechno, co se prolétne mojí hlavou, složeno do písmen. Pěkně na jednom místě.