Jestli je něco na českém realitním trhu postavené na hlavu, je to způsob, jakým spousta makléřů vyžaduje provize. Protože většina těch, co nemá majitelům nemovitostí moc co nabídnout, vyžadují provizi po kupujících. Jenže proč by měl kupující platit za něco, co si vlastně neobjednal?

No a tu provizi nám
zaplatí kupující

Pokud právě prodáváte, zřejmě jste již měli desítky (naprosto stejných) telefonátů od realitních makléřů, kteří vám nabízí „pomocnou ruku“. Nejčastější argument, který slyšíte je: „budeme to prodávat za vaši cenu, provizi nám zaplatí kupující…“

Nechtěl bych být v kůži jednoho z nich. Proč?

Protože jsem si žádnou službu realitní kanceláře neobjednal. Platit by měl vždy ten, kdo služeb makléře primárně využívá. V tomto případě tedy prodávající. Jenomže většina (průměrných) realitních makléřů není schopna nabídnout natolik skvělou službu, aby majitel byl ochoten provizi zaplatit.

Nezbývá jim tedy nic jiného, než to „zkusit“ na kupujícího.  Jenomže pak to vypadá nějak takto:

Víte vlastně, jaká je prodejní cena této nemovitosti? Já ne. Můžou to být 2.450.000 Kč, stejně jako 2.600.000 Kč. Z inzerátu se to ale nedozvíte. Proč a hlavně za co mám platit provizi zrovna já?

Pokud je v tomto inzerátu zrovna vaše nemovitost, můžete se spolehnout na jediné – kupující nebude ochoten zaplatit za něco, co si neobjednal.

Ve většině případů po vás bude chtít takovou slevu, aby se mu (neprávem) zaplacena provize nějak vykompenzovala. 

Platí vždy ten
pro koho makléř pracuje

Dává to přece smysl. Vždy pracuji pro svého klienta a hájím jeho zájmy. Chci, aby svou nemovitost prodal za maximální možnou cenu a tedy byl spokojen. Udělám pro něj maximum a postarám se, aby celý obchod proběhl hladce.

Pro koho vlastně pracuje makléř, který nechce, abyste za jeho práci zaplatili?

Takový vaše zájmy hájit nebude. Nezajímáte ho ani vy, ani vaše nemovitost.

Jde mu totiž o jediné – rychle najít někoho i za cenu, že na vás bude tlačit se snížením prodejní ceny jenom proto, aby co nejrychleji dostal svoji provizi.

Často pracuje bez jakékoli smlouvy – takže nečekejte žádný nadstandardní realitní servis. Při troše štěstí (možná) vše dobře dopadne. Ale většinu důležitých věcí si stejně zařídíte sami, protože průměrný makléř se nijak nenadře.

Za schopného makléře (rádi) zaplatíte

Pokud vám někdo nabízí své služby a nic za to po vás nechce, zbystřete. Nejde totiž o zkušeného profesionála.

Prodám vám to zadarmo…

Opravdu schopný realitní makléř pro vás udělá více, než že jenom zveřejní inzerát a čeká, zda se někdo náhodou ozve. Toto přece zvládnete i vy.

Skutečný profesionál do vás na začátku spolupráce zainvestuje – svůj čas, zkušenosti i peníze. Pomůže vám připravit nemovitost k prodeji, zajistí profesionálního fotografa, videoprohlídku, vytvoří prodejní strategii vč. analýzy tržní ceny. Bude za vás řešit veškeré formality s právníkem, v bance i na katastru.

Výsledek je často takový, že nemovitost dokáže prodat za vyšší cenu, než za kterou byste to zvládli vy sami. Taková investice se vám vyplatí. Dobrému makléři totiž bude záležet na jediném – na vás. Protože jeden spokojený zákazník mu přivede další dva.

Bohužel stále dominantní skupina realitních makléřů u nás je (pod)průměrných. Jejich služby nemají žádnou přidanou hodnotu.

Až vám příště někdo zavolá a řekne, že provizi mu přece zaplatí kupující, klidně zavěste. Takový makléř vám nic nepřinese. Možná jenom starosti. A těch přece máte dost.

Píšu o realitním světě

Všechno, co se prolétne mojí hlavou, složeno do písmen. Pěkně na jednom místě.